Regler

Kortfattade regler för padeltennis

På en vanlig plan (20x10m) spelar man dubbel.

Serve

Linjerna på planen används endast vid serve.
Serve ska slås underhands och studsa i motspelarnas diagonala serveruta.
Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig. Man har två servar på sig. Nuddar den nät men blir rätt så får man serva om denna.

Under spelet

Om bollar går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i gräset.

Man får spela volley (inte på serve, det leder till förlorad poäng), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
Man får även slå bollen på sin egen glasvägg (dock ej eget galler) för att få över den till motspelarnas planhalva.

 

 

 

Poängräkning – Gäller även för PadelCourtens seriespel

Poängräkning i padel är densamma som i tennis, dvs 0, 15, 30, 40, game. Man spelar bäst av 3 eller 5 set (3 set i seriespelet hos PadelCourten) och i varje set gäller det att vinna 6 game och att vinna med minst 2 game.

Om det står 40 – 40 i ett game så måste man vinna med två bollar för att gamet ska avgöras. I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game och att leda med 2 game.

Vid ställning 5-5 spelas ytterligare minst 2 game. Det kan då bli 7-5, 5-7 eller 6-6. Leder något av lagen med 7-5 så är setet vunnet. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, ett tiebreak.

I tiebreak börjar ena laget med att serva en gång och sedan går serven över till motståndaren där en spelare servar två gånger.

Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng där man också måste vinna med minst två poäng.